18. Κυνηγώντας το αυγό
Κάποιοι το γράφουν με ύψιλον, κάποιοι με βήτα, εγώ επιμένω στην πρώτη εκδοχή, δεν ξέρω αν πρόκειται για νεολογισμό, βαριέμαι και να το ψάξω έτσι όπως είμαι τώρα, όπως και να ‘χει για το ίδιο πράγμα μιλάμε, για ένα ωάριο που πρέπει να κυνηγήσεις και να “αρπάξεις” τη σωστή ώρα.
Πέρασαν κάμποσες ημέρες από την ιατρική ετυμηγορία σχετικά με την τρέχουσα αναπαραγωγική μας ικανότητα και όταν μου ήρθε περίοδος πήραμε τηλέφωνο τον δόκτορα για να μάθουμε ποια θα ήταν η διαδικασία του φυσικού κύκλου. Καταρχάς μού έδωσε clomiphen, κάτι που ακούγεται μεν σαν στοματικό διάλυμα, ωστόσο είναι ελαφριές, πολύ ελαφριές ορμόνες σε χάπια, που βοηθούν στην ωορρηξία (συνήθως χορηγούνται σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες). Στη διαδικασία αυτή, παρότι έχεις περίοδο, υποβάλλεσαι κανονικά σε υπέρηχο, ώστε να ελεγχθεί το ενδομήτριό σου για παν ενδεχόμενο. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ραντεβού που θα κάνεις με τον υπέρηχο (και τον γιατρό, αλλά κατά βάση με το ματσούκι του υπέρηχου), καθώς πρέπει να παρακολουθείται με διαφορά λίγων ημερών το τι συμβαίνει στο αναπαραγωγικό σου σύστημα.
“Το βλέπεις; Εδώ είναι” – και πράγματι το έβλεπα το ωοθυλάκιο, βέβαια για να πω την αλήθεια στον δεύτερο κατά σειρά υπέρηχο έβλεπα δυο μαύρα στρογγυλά πράγματα και στον τρίτο, την 10η μέρα μετά την περίοδο, ένα μαύρο στρογγυλό πράγμα, πιο μεγάλο. Κάθε φορά το μετράνε και καταγράφουν το σκορ για να ξέρουν πόσο μεγαλώνει το ωοθυλάκιο, υπολογίζοντας παράλληλα πότε θα πρέπει να ντοπαριστείς ελαφρά με χοριακή γοναδοτροπίνη άλφα, μια άλλη ορμόνη που βοηθάει στην όλη διαδικασία και πρέπει να την πάρεις 36 ώρες πριν την προγραμματισμένη ωοληψία.
Εννοείται πως αυτή η ορμόνη, η οποία βγαίνει σε ενεσάκι (τι ωραία λέξη, σαν το “βαλσάκι”, απλά χωρίς να τσιμπάει), και η οποία πρέπει να γίνει τη συγκεκριμένη ώρα που θα σου πει ο γιατρός, είναι σε έλλειψη, διότι πάρα πολλές γυναίκες τη χρειάζονται και έτσι το πρώτο πράγμα που θα σου πουν μόλις πας για τον υπέρηχο μετά την περίοδο είναι “ελάτε να σας συνταγογραφήσουμε την Ovitrelle” (ψιθυρίζοντας, μάλλον, από μέσα τους, “μη μας βρει κανένα κακό”). Ευτυχώς η φαρμακοποιός κατάφερε να με εξυπηρετήσει αμεσότατα και έτσι σε μιάμιση μέρα είχα το ενεσάκι στο ψυγείο, πίσω από τις κρέμες Γιώτης, για να παγώνει καλά καλά (άσχετα αν έπρεπε τελικά να το βάλω στην πόρτα του ψυγείου να μη γίνει σεμιφρέντο).
“Λοιπόν, απόψε κάνεις μοριακό τεστ COVID-19, στις 10 νταν το βράδυ την Ovitrelle και Παρασκευή πρωί 8:30 να είσαι εδώ για την ωοληψία”, ήταν τα λόγια του γιατρού σχεδόν δυο βδομάδες μετά την έναρξη της περιόδου μου. Εννοείται πως στην αρχή κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω την ίδια μέρα το μοριακό και την παραμονή το ενεσάκι κι ευτυχώς που ρώτησα γιατί ήταν μια στιγμή όπου γνησίως αγχώθηκα/ ενθουσιάστηκα, οπότε και το όνομά μου να με ρωτούσε, λάθος θα του το έλεγα.
Ωραία, λοιπόν, αυγό έχουμε, σπέρμα θα αποκτήσουμε – εκτός απροόπτου, ποτέ δεν ξέρεις αν θα σου έρθει ένα αμόνι στο κεφάλι μέχρι την ημέρα της ωοληψίας – μια ληξιαρχική πράξη γάμου θα χρειαστούμε για το τυπικό της διαδικασίας και στο μεταξύ εγώ πρέπει να μάθω να κάνω μόνη μου το ενεσάκι. Προφανώς και online υπάρχουν βίντεο που σου δείχνουν τι και πώς πρέπει να κάνεις, ωστόσο, guess what, αυτά θα αφορούν στη νέα παρτίδα της Ovitrelle που περιλαμβάνει ειδικό στιλό, σαν αυτό της ινσουλίνης, και όχι στην παρτίδα από την οποία έχεις πάρει εσύ τη δική σου κλασική ένεση.
Τέλος πάντων, αν διαβάσεις μια φορά το φυλλάδιο με τις οδηγίες, δεις 3-4 φορές το βίντεο και έχεις αρπάξει και κάτι από σειρές όπως το ER, θα τα καταφέρεις – ή έτσι λες στον εαυτό σου – προσπαθώντας να θυμηθείς απέξω όλα τα βήματα της διαδικασίας, τα οποία είναι τα εξής – όχι, δε με άγχωνε καθόλου η διαδικασία, γιατί το σκεφτήκατε αυτό;
- Υπενθύμιση στο κινητό στις 10 παρά 15
- Πετσέτα, δυο βαμβάκια, καθαρό οινόπνευμα, ενεσάκι στη σειρά μπροστά σου.
- Υπολογισμός απόστασης τριών δαχτύλων από τον ομφαλό για καθορισμό σημείου.
- ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΕΣΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΡΕΣΟΥΜΕ.
- Καθαρισμός περιοχής με βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.
- Ζούπηγμα περιοχής με αντίχειρα και δείκτη ώστε να ανασηκωθεί η πέτσα (πανεύκολο αν είσαι μπροστόβαρη σαν εμένα)
- Υπολογισμός γωνίας 90 μοιρών (η λεγόμενη και “ορθή” ώστε να βαρέσεις το ενεσάκι κάθετα. Εισχώρηση ένεσης στο δέρμα (υποδορίως, δεν είμαστε τίποτα άσχετοι).
- Σταδιακό και συνεχές ζούπηγμα μέχρι να τελειώσει το υγρό – περίπου 5 δευτερόλεπτα θέλει αυτό.
- Απαλό μασαζάκι με το δεύτερο βαμβάκι για να απλωθεί η ουσία.
- Δεν την χτυπάς στη φλέβα, λέει. Τι είμαι μωρή για να ξέρω να βρω φλέβα, ο Γιακούμπ;
Τέλος πάντων, το έκανα, το πέτυχα και περίμενα να έρθει η Παρασκευή για την ωοληψία. Φυσικά εκείνο το πρωί πήγα το ενεσάκι στην κλινική για να ανακυκλωθεί στα ειδικά απόβλητα και η γραμματέας με κοιτούσε σαν εξωγήινη. “Τι, δε σας έχουν ξαναφέρει ενεσάκι για πέταμα”, “Όχι, δε μας έχει ξανατύχει”. Εμένα να δεις πόσα από αυτά δε μου έχουν ξανατύχει και πόσα είναι να τύχουν ακόμα – στο επόμενο επεισόδιο της εκπομπής μας, η πρώτη ωοληψία.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Gabe Pierce